entry image

Mit tegyünk ha vízkövesedik a vízipipád?

Vízkövesedik a vízipipád? Hogyan tegyél ellene?

 

Tippek – Trükkök – Tanácsok

Az elmúlt években kaptunk olyan telefonhívást, e-mailt, amiben a címben feltett kérdésre kerestétek a választ.  Látjuk, hogy a vízkő sok esetben problémát okoz a vízipipa szerelmeseinek ezért gondoltuk, hogy itt az ideje ezzel a problémával foglalkozni. Az elkövetkezendő néhány sorban bemutatunk nektek néhány házi praktikát, amit alkalmazva újra gyönyörűvé varázsolhatjátok kedvenc vízipipátokat.
 

Miért alakul ki a vízkő a vízipipában?

Sajnos Magyarország számos területén a víz kemény. Ennek köszönhető a vizet használó háztartási gépek és egyéb eszközök, mint a vízipipa is áldozatul esnek a vízkőképződésnek.
 

Hogyan tudod elkerülni a vízkőképződést?
 

Figyelj arra, hogy milyen vízzel töltöd fel a víztartályodat. Van, aki csak is kizárólag lágy vízzel használja. Hogyan lehet lágy vizet előállítani? A válasz egyszerű.
Csapvizet engedsz egy edénybe és azt forrásig hevíted, majd hagyod még 1 - 2 percig forrni. Utána kihűtöd teljesen hidegre, majd a szükséges mennyiséget beletöltöd, a víztartályodba. Egy jó tanács : Kizárólag 2/3 – ig töltsd minden esetben a tartályodat.

 

Mit tegyünk, ha mégis kialakult a vízkő kedvenc vízipipánkban?

Ha mégis bekövetkezett, amit nem szerettünk volna, vajon mivel is tudjuk tisztítani? Melyik az a háztartási szer, ami nem bántja sem a fémtestet sem az üvegünk fényességét.

  • Az első alternatíva nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, mégpedig szúrós illata végett.

Ez nem más, mint az ecet. Bevallom, magam sem szeretem. Ezért kezdtünk el mi is keresni olyan megoldást, ami kíméletes és hatékony is egyben.

 

  • Így találtuk meg a CITROM SAVAT, amit a háztartásokban is sokan használnak.  Ennek a segítségével a vízipipa testet és a víztartályodat is tudod hatékonyan tisztítani, de ehhez el kell készíteni egy speciális, de mégis egyszerűen elkészíthető adalékanyagot, aminek az egyik összetevője a citromsav.

Elkészítés: Fogunk egy edényt. Beleöntünk fél liter hideg vizet. Ebben feloldunk egy evőkanál citromsavat, ha nem lenne elég tartályodba, akkor a kikevert mennyiség 1 L – hez  2 kanál citromsavra lesz szükséged. Ezek után tedd bele a tartályba és hagyd benne ezt az oldatot 10-15 percig (nagyon erős vízkő esetén fél óra javasolt). Utána öblítsed át és készen is vagy.

Tehát ha szép csillogó tartályra vágysz, próbáld ki bátran. Meg fogsz lepődni az eredményen.

 

Reméljük segítségetekre voltunk a tisztítási tippekkel, továbbra is hatalmas füstöket kívánunk!