entry image

A faszén használatáról

Külön kitérnék a szén használatára, mert a legnagyobb főszerepe van a vízipipázásban.

Kétfajtát különböztetünk meg, a természetes szenet, és az öngyulladós szenet. Vannak hasonló és különböző tulajdonságaik.

TERMÉSZETES VIZIPIPA SZÉN:

- Tovább ég, hosszabb ideig bírja (akár 90-120 percig is)
- Hosszabb idő alatt egyformán adja a hőt
- Nagyobb hőt képes leadni. Egyforma térfogat esetén!
- Semmilyen vegyszert nem tartalmaz (öngyújtó réteg) egészségesebb, csak fizikai folyamatoknak vetik alá.
- Nehéz begyújtani, csak gáztűzhelyen vagy erősebb gázlánggal lehet de tovább tart.
- Hő leadása függhet, hogy mennyire préselt a szén. 

ÖNGYULLADÓS VIZIPIPA SZÉN:

- Rövidebb ideig ég (40-60 perc a 40mm-es, 30-50 perc a 33mm-es)
- Gyújtós vegyszer bevonata van (azonban a belseje természetes szén)
- Gyújtós réteg miatt picivel egészségtelenebb
- A hő leadása nem teljesen egyenletes 

Könnyen begyújtható bárhol, a legalkalmasabbak az óriás csipeszek, biztos nem égetjük meg magunkat. Mikor átfogtuk a csipeszünkkel, addig tartjuk a lángunk felett, míg be nem gyullad a gyújtó rétegünk, egy gyufa vagy öngyújtó segítségével. A szikrák amit az öngyulladós réteg ad picit melegek lehetnek! Előnye könnyű begyújtani kicsit csillagszóró szerű , de miután leégett (fél perc), már használhatod is. A keletkező szikrákkal vigyázz, amíg nem égett le a gyújtóréteg, ne tedd a dohányra vagy ásványkőre.

Sokan tudják, de sajnos kevesen tartják be, hogy a szenet csak akkor szabad a pipára felhelyezni, a kerámiánk tetejére amikor már vékony hamuréteg fedi. Ez az öngyulladós fajtáknál 3-4 perc, a természetes szeneknél(amit izzítunk minimum 10 percet vesz igénybe). 

Ennek persze több oka is van: 

- Addigra a gyújtóanyagok, és a mellékízekért felelős kötőanyagok is távoznak belőle. (ez az öngyulladó fajtákra jellemző). 
- Csökken a CO szénmonoxid-tartalma.
- Állandó hőmérsékletet ad le, és ezáltal jól szabályozható a pipánk füstje.
- A vékony hamuréteg nem engedi megégni az ízekért felelős aromákat, akár dohánnyal vagy ásványkővel használjuk a vízipipánkat.

A legelterjedtebb szenek:

1. Öngyulladós (gyújtóanyaggal átitatott külső réteg) szén.
 https://aladdinpipa.hu/kategoria/ongyullados-szenek
Sok gyártó próbálkozik vele, de kevésnek sikerül tartós, mellékízektől mentes, szenet gyártani. Az olcsóbb fajták hamar elfüstölnek, nehezebben gyulladnak meg. A nagy pipához profiknak a 40 mm - es, az ínyencek a kisebb, 33 mm - es szenet ajánljuk. Itt persze figyelembe kell venni a pipa nagyságát is. Javasoljuk a nagy szén, fólián történő időnkénti tologatását, hogy ne égjen meg az arománk, hanem mindig friss ízhez jussunk. A legelterjedtebb és sokak szerint jó minőségű Three Kings faszén. Persze betörtek a piacra a Carbopol szenek is.

2. Természetes szén mint például a Kókuszszén (Coco-Coal) sajnos nem sokáig lesz forgalomba, a jövőben más kókuszszénhez kell folyamodnunk, mint pl a Cocobrico, vagy a Tom Cococha, Kefo..igaz, hogy egyik sem haladja meg a Coco-Coal minőségét.
 https://aladdinpipa.hu/kategoria/termeszetes-szenek
A kókuszdió héjából készült, tömör, faszénbrikett. Jól izzik, a legnagyobb energiát adja le, és ami nem elhanyagolható gazdaságos.